Første arbeidsdag og den første tiden i ny jobb er både utfordrende og spennende. Husk at arbeidsgiver har valgt ut deg fordi du har gitt dem et godt inntrykk og de har tro på deg og din kompetanse. Et godt førsteinntrykk kan legge grunnlaget for fremtidig suksess på arbeidsplassen. Ta også med deg at arbeidsgiver har forståelse for at det er krevende å være ny på jobben, og de forstår at du trenger tid på å bli kjent med både arbeidskultur og arbeidsoppgaver.

MØT OPP I TIDE PÅ FØRSTE ARBEIDSDAG

Husk å vær ute i god tid. Møt gjerne opp noen minutter for tidlig. Det er viktig å planlegge reiserute første gang til arbeidsplassen. Det kan være vanskelig å finne parkeringsplass eller det kan oppstå problemer med trafikk eller andre uforutsette hendelser som gjør at du kan bli forsinket.

VÆR POSTIV OG IMØTEKOMMENDE

Det er viktig å prøve å være positiv og imøtekommende mot dine nye kolleger og hils med et fast håndtrykk og et smil. Vis interesse for menneskene du møter. Dette er dine nye arbeidskolleger og de vil være en viktig del av din trivsel fremover. Forsøk å lære deg navnene på personene rundt deg. Vis entusiasme og uttrykk at du er stolt av å være en del av laget. Vær oppmerksom på stemningen på arbeidsplassen og sjargongen mellom dine arbeidskolleger. Er det rom for spøk og humor? Det kan være lurt å være forsiktig med ironiske kommentarer i starten. Hold jobb og eventuelle problemer på hjemmebane adskilt.

SPØR OM HJELP

Ingen forventer at du skal være i stand til løse bedriftens problemer den første dagen. Om du er usikker på hvordan en oppgave skal løses er det bedre at du spør om hjelp slik at du kommer inn i en god rutine og løser oppgavene på rett måte fra start. Still spørsmål, lytt til kollegene dine og kommunisere åpent med kollegene dine. Med mindre du har et fotografisk minne, som de færreste har, ta notater og vær nøye med å sette deg inn i og følge arbeidsplassens systemer og regler. Vis takknemlighet ovenfor de som vil hjelpe deg.

VIS INITIATIV

Ikke sitt stille og vent på at du skal få oppgaver. Det er naturlig at arbeidsgiver gir deg bedre tid og enklere oppgaver i starten til du er varm i trøya. Når du er ferdig med oppgavene og er klar for større utfordringer er det viktig at du er proaktiv, og viser initiativ ovenfor din arbeidsgiver.

KLESKODE PÅ JOBB

Før du starter i nytt oppdrag er det viktig å finne ut hvordan de andre ansatte kler seg. Kleskode kan variere fra arbeidsted til arbeidsted – vær sikker på å finne ut hva som gjelder for din arbeidsplass. Det er helt greit å kle seg litt stivere den første dagen. Det er også viktig å huske på å følge kleskoden etter første dag.

INFORMER FAMILIE OG VENNER

Det er krevende å starte i ny jobb. Involver familie og venner, og be om støtte og forståelse for at jobben i en periode vil ta en større del av fokuset ditt. Du gjør en bedre jobb hvis du også har det bra på hjemmebane.